Lad os tale om det

Der er mange fordomme om sæddonation

Hvorfor vil vi tale om donorsæd?

Det vil vi, fordi danske sæddonorer lever lidt et skyggeliv. De er den afgørende forskel for par og singler, som ønsker at få et barn, men de fortæller ikke åbent om det. I en tid med faldende sædkvalitet udfylder donorerne en vigtig samfundsrolle.

Diversitet og par af samme køn er for længst blevet dagligdag, og sæddonation holder hånden under mange af de nye familieformer. Heldigvis er Danmark et åbent og moderne land, hvor sæddonation allerede er bredt accepteret, men rejsen er kun lige begyndt. 

I dag har vi alle ufrivilligt barnløse i vores nære omgangskreds. Det er på tide at sæddonation får et større podie i samfundsdebatten, og vi går gerne forrest. 

Lad os tale om det. 

Bag om kampagnen

Du kan sagtens starte en familie og stadig feste natten lang

Ja, du kan sagtens hjælpe med at starte en familie, selvom du ikke selv er klar til at få børn endnu. Du kan blive sæddonor. Det betyder nemlig ikke, at du får børn, men at du hjælper andre med at skabe den familie, de drømmer om. Du bliver aldrig far til de børn, der er resultat af donationerne. Du bliver aldrig registreret som forælder eller bedt om at påtage dig denne rolle, så du kan stadig feste hele natten lang, hvis du har lyst til det.

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Bliver man far af at være sæddonor?

Nej, som sæddonor bliver du ikke far. Når du er sæddonor, er du godt nok biologisk ophav til potentielle donorbørn, men det betyder ikke, at du har nogle forpligtelser. Ifølge loven om sæddonation, har du som sæddonor ingen faderlige eller juridiske forpligtelser til de børn, der kan blive født med hjælp fra en sæddonor. Det samme gælder for børnene, som heller ikke kan stille nogle juridiske krav til sæddonoren. Deres forældre er dem, de vokser op sammen med, som sætter plaster på et skrabet knæ, lærer dem at cykle og står klar på deres første skoledag.

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Det er nemmere at tale om, end du tror

Ja, det behøver faktisk ikke at være så svært at tale om sæddonation, men vi ved, at vores donorer bliver meget påvirkede af specielt kæresten, vennernes eller familiens holdning, som selvfølgelig også er vigtig. Derfor har vi et stort ønske om at sprede information og inspirere til refleksion omkring sæddonation, så både vores sæddonorer og deres nærmeste kan føle sig helt trygge. Tit oplever vi nemlig, at holdningerne kan være baseret på manglende viden om, hvad det vil sige at være sæddonor, viden om lovgivningen og hvordan sædbanker fungerer i Danmark.  

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Der er mange myter om sæddonation. Lad os tale om det.

MYTE 1: Sæddonorer gør det kun for pengenes skyld

Nej, langt de fleste af vores sæddonorer, donerer sæd af altruistiske årsager. Måske kender de selv nogen, der har kæmpet med mandlig infertilitet, eller måske vil de bare gerne hjælpe ufrivilligt barnløse par og singler. At donorerne så bliver kompenseret for den tid, de bruger på det, er jo bare et ekstra plus. 

MYTE 2: Du kan ikke være sæddonor, hvis du er homoseksuel

Jo, du kan selvfølgelig sagtens donere sæd, selvom du er homoseksuel. Hos os kan alle sunde og raske mænd ml. 18-45 år donere sæd, hvis sædkvaliteten er i orden. Din seksuelle orientering er din egen sag. 

MYTE 3: Du skal have supersæd for at blive sæddonor

Nej, du behøver ikke at have supersæd for at blive sæddonor hos os. Overordnet skal kvaliteten selvfølgelig være i orden, men vi vurderer din sædprøve på flere forskellige parametre bl.a. mængden af sædceller, motilitet (bevægelighed), morfologi (form og udseende), og hvordan den klarer at blive frosset ned.  
 
Hvis det viser sig, at din sædkvalitet ikke er helt i top, kan du måske opleve en positiv effekt på din sædkvalitet ved hjælp af sunde livsstilsvaner. Læs mere her.

MYTE 4: Sæddonation bidrager til overbefolkning

Nej, det er ikke sandt. Lige nu fødes der faktisk for lidt børn i Danmark. De manglende fødsler kan medføre et fald i befolkningsantallet på længere sigt, og det kan ende med at få store konsekvenser for vores samfund og den velfærdsmodel, vi har i dag.

Tal åbent om sæd med venner og familie

Ved at tale åbent og ærligt om sæddonation, håber vi at være med til at nedbryde tabuet og give dig en bedre forståelse for, hvilke muligheder donorsæd giver mange forskellige mennesker og familier. Hvis du overvejer at donere sæd eller bruge en sæddonor, så husk, at vi meget gerne støtter og vejleder dig. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, tanker eller bekymringer.

Vores lokationer

Vil du være sæddonor hos Born?

Så book en tid, og ansøg i dag. Det tager kun et øjeblik.