Lad os tale om det

Der er mange fordomme om sæddonation

HVORFOR VIL VI TALE OM DONORSÆD?

Det vil vi, fordi danske sæddonorer lever lidt et skyggeliv. De er den afgørende forskel for par og singler, som ønsker at få et barn, men de fortæller ikke åbent om det. I en tid med faldende sædkvalitet udfylder donorerne en vigtig samfundsrolle.

Diversitet og par af samme køn er for længst blevet dagligdag, og sæddonation holder hånden under mange af de nye familieformer. Heldigvis er Danmark et åbent og moderne land, hvor sæddonation allerede er bredt accepteret, men rejsen er kun lige begyndt. 

I dag har vi alle ufrivilligt barnløse i vores nære omgangskreds. Det er på tide at sæddonation får et større podie i samfundsdebatten, og vi går gerne forrest. 

Lad os tale om det. 

Bag om kampagnen

DU FÅR IKKE BØRN AF AT HJÆLPE EN ANDEN MAND MED AT BLIVE FAR

Nej, du får ikke børn af at hjælpe en anden mand med at blive far. Når du er sæddonor, er du godt nok biologisk ophav til potentielle donorbørn, men det betyder ikke, at du har nogle forpligtelser. Ifølge loven om sæddonation, har du som sæddonor ingen faderlige eller juridiske forpligtelser til de børn, der kan blive født med hjælp fra en sæddonor. Det samme gælder for børnene, som heller ikke kan stille nogle juridiske krav til sæddonoren. Deres forældre er dem, de vokser op sammen med og som følger dem gennem livet. 

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Dad with his wife and baby
gamer guy eating pizza

DU KAN SAGTENS STARTE EN FAMILIE, SELVOM DU IKKE ER KLAR TIL AT FÅ BØRN

Ja, du kan sagtens hjælpe med at starte en familie, selvom du ikke selv er klar til at få børn endnu. Du kan blive sæddonor – det er en mulighed. Det betyder ikke, at du får børn, men at du hjælper andre med at skabe den familie, de drømmer om. Du bliver nemlig ikke far til de børn, der er resultat af donationerne, og du bliver aldrig registreret som forælder eller bedt om at påtage dig denne rolle.

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Dine børn får ikke søskende af, at du hjælper et barnløst par

Nej, dine børn får ikke søskende af, at du hjælper et andet par med at blive forældre. Som sæddonor bliver du ikke far. Det betyder, at når du selv får børn med din partner, så vil dine egne børn dele gener med potentielle donorbørn, men de vil aldrig være søskende med en fælles opvækst og relation.

Der er mange fordomme om sæddonation. Lad os tale om det

Dad with his three kids
Er sæddonation utroskab?
Hvad er din holdning?
Er det okay at lyve om at være sæddonor?
Ja eller nej?
Jeg vil gerne være sæddonor, men jeg er bange for, at jeg måske fortryder det?
Kender du følelsen?
Previous slide
Next slide

HAR DU SPØRGSMÅL TIL OS?

Vurdering af sygdomme

5 TING DU IKKE VIDSTE OM SÆDDONATION

Sæddonation kan være en livsændrende mulighed, og måske den eneste chance for at få et barn, for mange par og singler, der kæmper med fertilitetsproblemer. I denne artikel kommer vi ind på fem ting om donorsæd, som måske vil overraske dig. Uanset om du overvejer at donere sæd, ønsker at bruge en sæddonor eller bare er nysgerrig på emnet, så læs videre for at få en bedre forståelse for, hvad sæddonation betyder for mange forskellige mennesker, som drømmer om at blive forældre.

1. 10-15% af den danske befolkning kæmper med fertiliteten

Rigtig mange par har svært ved at blive gravide, og i ca. 40% af tilfældene er det relateret til udfordringer med den mandlige fertilitet. Donorsæd kan være en mulig behandlingsvej i tilfælde af mandlig infertilitet, eller hvis du er bærer af en genetisk sygdom. Fordi vores sædkvalitet er drastisk faldende, gør fertilitetsbehandling, og i nogle tilfælde sæddonation, det muligt for mange par og singler at blive forældre og derved få deres største ønske opfyldt.

2. Alle har ret til fertilitetsbehandling, uanset seksualitet

I Danmark er det også muligt for lesbiske kvinder og transkønnede at få et barn ved hjælp af assisteret reproduktion. Sædbanker og sæddonation er med til at styrke LGBTQ2+ individers muligheder for at blive forældre og opbygge et familieliv, uanset køn, seksualitet eller relationelle konstellationer og kan derfor være med til at fremme reproduktiv ligestilling. Tidligere var det muligt at få tilsendt donorsæd til hjemmeinsemination, men denne mulighed er lukket ved lov i Danmark. Nu skal der altid være tilknyttet en sundhedsperson for at sikre, at antallet af graviditeter per donor overholdes, og at der bliver rapporteret til sundhedsstyrelsen, hvis der skulle opstå komplikationer.

3. Sæddonorer gennemgår grundige medicinske og genetiske tests

Alle mænd mellem 18-45 år kan ansøge om at blive sæddonor, og selvom det er en forholdsvis nem proces for ansøgeren, er der flere trin på vejen, end man måske lige skulle tro. Som sæddonor skal du udfylde et ansøgningsskema og til en personlig samtale. Hvis du går videre til næste trin i ansøgningsprocessen, skal du igennem flere forskellige undersøgelser, hvor din aktuelle helbredstilstand bliver tjekket, og du skal aflevere blod-, sæd og urinprøver, der skal testes for smitsomme og arvelige sygdomme. For at sikre kvaliteten af din sæd kigges der bl.a. på volumen, motilitet, levedygtighed og abnormitet af sædcellerne. Til sidst følger en lægelig og genetisk vurdering. Processen kan tage alt fra 3 uger til flere måneder, mest afhængig af ansøgerens egen motivation.

4. En sæddonor kan kun hjælpe et begrænset antal familier

En sæddonor kan hjælpe flere familier over hele verden inden for rammerne af national lovgivning og de regler, som donorens sædbank håndhæver. I de lande hvor der ikke er fastsat en national grænse for antal familier en donor kan hjælpe, sætter vi hos Born altid en familiegrænse afstemt efter befolkningsantallet. Grænsen går på antal familier, og ikke antal børn, så det er muligt at få helsøskende, hvis man drømmer om det. Vores sæddonorer hjælper fx max 25 eller 75 familier spredt over hele verden.

5. Der findes åbne og lukkede sæddonorer, men ingen fuld garanti for anonymitet

Mens nogle foretrækker at bruge en lukket sæddonor uden ID-release, vælger andre en åben donor, som tillader at donorbørn kan kontakte ham, når de er fyldt 18 år eller er blevet myndige – dette varierer fra land til land. Det er vigtigt at undersøge disse valgmuligheder grundigt og forstå de juridiske og etiske overvejelser, der er forbundet med hvert valg, inden man går i gang – både for sæddonoren, de kommende forældre og donorbarnet.

For lukkede donorer, der ikke ønsker at dele deres identitet, er garantier for fuldstændig anonymitet dog blevet sværere at opretholde i dag. Lovgivningen har også ændret sig i nogle lande for at give donorbørn adgang til oplysninger om deres biologiske ophav, selvom donoren er lukket. Dette skaber en afvejning mellem en sæddonors mulighed for anonym sæddonation og børnenes ret til at kende deres biologiske ophav. 

Tal åbent om sæd med venner og familie

Ved at tale åbent og ærligt om sæddonation, håber vi at være med til at nedbryde tabuet og give dig en bedre forståelse for, hvilke muligheder donorsæd giver mange forskellige mennesker og familier. Hvis du overvejer at donere sæd eller bruge en sæddonor, så husk, at vi meget gerne støtter og vejleder dig. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, tanker eller bekymringer.

Vores lokationer

Vil du være sæddonor hos Born?

Så book en tid, og ansøg i dag. Det tager kun et øjeblik.