Sædkvalitet hvad kan du gøre?

Vores råd til optimering af din sædkvalitet

Nedsat sædkvalitet eller normal sædkvalitet?

Livsstil påvirker din sædkvalitet – vi har allesammen hørt det. Det er ikke forkert, men en mands sædkvalitet er først og fremmest genetisk bestemt. Det betyder ikke, at du ikke kan forringe din sædkvalitet med en uhensigtsmæssig livsstil. Men det betyder, at selv om du efterlever alle gode råd, er du ikke garanteret sædkvalitet i topklasse. Øv eller hurra? – Tja, nøglen ligger i, hvordan du handler på informationen! I denne artikel vil jeg fortælle dig, hvordan du ved hjælp af sunde livsstilsvaner kan komme til at opleve positiv effekt på sædkvaliteten. 

Anne/Donorkoordinator

testikler Luft og afkøling

Giver du dine testikler luft og afkøling?

Der er en grund til, at dine testikler hænger udenfor resten af kroppen. Sædcellerne udvikles optimalt ved 35°C – to grader under kropstemperatur. Når sæden dannes ved højere temperaturer, bliver arvematerialet ustabilt, da meget høj temperatur slår dem ihjel.
Har du tænkt over, hvorfor pungen hæves tættere på din varme krop, når udenom-temperaturen er lav? Omvendt at dine testikler kommer så langt væk fra din krop som muligt, når vejret er varmt?
I missionen om at optimere din sædkvalitet er det derfor en god idé at undgå sauna og meget varme karbade. Overvej også at undgå varme i bilsædet, sidde med din computer på skødet og gå klædt i stramme bukser.
Sædcelledannelsen, fra når en stamcelle i testiklerne bliver til en færdig sædcelle, tager 2½ måned (72 – 74 dage). Hvis dine testikler udsættes for høj varme, kan du risikere, at din sædkvalitet er negativt påvirket i et par måneder.

sædkvalitet anabolske steroider

Holder du dig fra de anabolske steroider?

Du har sikkert hørt de mange skrækhistorierne om steroider. Men vidste du, at stoffet også kan ødelægge din sædcelleproduktion? Du kan være heldig, at den vender tilbage, når du er stoppet, men ofte kan der gå mange år, før den normaliseres – hvis overhovedet.
Hvordan er stoffet ødelæggende for min sæd, spørger du måske. Er anabolske steroider ikke testosteron, og skal testosteron ikke netop bruges til sædcelledannelsen?
Svaret er jo – MEN testosteron dannet af kroppen dannes i testiklerne, hvor koncentrationen af testosteron er ca. 100 gange så høj som i blodet. Når man indtager anabolske steroider, tilføres det i blodet, men ikke i testiklerne. Det er koncentrationen af testosteron i blodet, der regulerer, om Leydigcellerne i testiklerne skal danne mere – så høj koncentration af syntetisk testosteron i blodet betyder, at Leydigcellerne ikke producerer ret meget testosteron, hvilket resulterer i et fald i koncentrationen i testiklerne, så sædcelledannelsen går i stå. Foregår dette over længere tid, risikerer man altså at ødelægge sædcelledannelsen.

Spiser du sundt og dyrker du motion

Spiser du sundt og dyrker du motion?

En generel sund livsstil med fedtfattig, sund og varieret kost og moderat meget motion fører ofte til bedre sædkvalitet. Omvendt korrelerer fedtholdig kost, overvægt og stort indtag af sukkerholdige drikke til ringere sædkvalitet.
Ikke alle studier er dog lige overbevisende, og det er stadig uvist, om sammenhængen mellem stort indtag af sukkerholdige drikke og sædkvalitet rent faktisk skyldes de sukkerholdige drikke – eller om forsøgspersonerne, der drak mange sukkerholdige drikke, bare generelt levede mere usundt end de andre forsøgsdeltagere. Forskere er ret enige om, at sædcelledannelsen har brug for flere forskellige vitaminer, mineraler og antioxidanter, bl.a. vitamin D, zink, selen og Q10 (ubiquitin), og mangel på nogle af disse kan forringe sædkvaliteten. Hvis du spiser sundt og varieret, får du dækket dit daglige behov af langt de fleste vitaminer, mineraler og antioxidanter. D-vitamin får du primært via solen, fordi du danner D-vitamin i huden, når solen rammer huden. Men det betyder også, at selvom D-vitamin kan lagres i vores fedtvæv, vil langt de fleste af os her på den nordlige halvkugle være i D-vitamin-mangel i de sidste vintermåneder. I de måneder er det fint at supplere kosten med D-vitamin, medmindre du får en D-vitaminholdig kost, fx ved at spise meget fed fisk.

Rygning og sædkvalitet

Ryger du?

Rygning kan også nedsætte sædkvaliteten. Vi kan heller ikke lade være at nævne, at mors rygning under graviditeten også kan påvirke din sædkvalitet. Den information kan du selvfølgelig ikke bruge til noget ift. din egen sædkvalitet, men du kan gøre noget for at sørge for, at din kæreste/kone ikke ryger under en graviditet.

stress påvirker din sædkvalitet

Er du opmærksom på dit stress-niveau?

Er man stresset, kan det nemlig påvirke ens sædkvalitet. I sædbanken ser vi tydeligt, hvordan de fleste mænd bliver påvirket når det er eksamenstid.

Hvordan måles sædkvalitet

Hvordan måles sædkvaliteten (sædanalyse)?

Kvaliteten af sædprøver bestemmes ud fra flere parametre. Kvantitet er én parameter. Her taler man primært om koncentrationen af sædceller i en prøve i millioner pr ml (mio/ml). Den totale mængde sædceller i prøven (koncentration x volumen) betyder naturligvis også noget, ligesom kvaliteten af de talte sædceller er vigtig for vurdering af mandens fertilitet. 

Fertilitet og kvalitet af sædceller defineres ved:

1) Hvor stor en andel af sædcellerne, der bevæger sig. Bevægelighed kaldes på fagsprog motilitet. De mest interessante sædceller er dem, der ikke blot har evne til at bevæge sig, men som faktisk svømmer fremadrettet. Disse siges at være progressivt motile.

2) Sædcellernes udseende, som kaldes morfologi. Når man går ned i alle små detaljer (fixerer og farver sædcellerne, og mikroskoperer med meget stor forstørrelse), er det utrolig flot, hvis 10% af sædcellerne er morfologisk normale.

3) Sædcellernes DNA-stabilitet. Her måles andelen af sædcellerne med fragmenteret DNA. En sædprøve kan godt være normal på øvrige parametre, men have et højt DNA-fragmenterings-indeks (DFI), hvilket associeres til nedsat fertilitet.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, definition af normal sædkvalitet er baseret på en undersøgelse af mere end 4500 mænd, som alle var blevet fædre uden fertilitetshjælp indenfor en periode på ét år. Jævnfør denne definition er en sædprøve normal, hvis blot den som minimum har:
Et volumen på 1,5 ml 15 millioner sædceller pr. ml (døde og levende), hvoraf mindst 40% er motile, 32% er progressivt motile og 4% morfologisk normale. Som sæddonor skal din sædkvalitet dog være betydeligt bedre end overstående. Den skal desuden kunne tåle nedfrysning forholdsvist godt- Det er forskelligt, hvor godt sædceller tåler nedfrysning

HUSK! Din sædkvalitet varierer lige som alle andre mænd

Når alt dette er sagt, så må du huske en sidste vigtig pointe: Sædkvaliteten er påvirket af mange faktorer – også mange flere end nævnt ovenfor og faktorer, som du ikke nødvendigvis kan kontrollere. Har du f.eks. for nylig haft feber, kan sædkvaliteten også blive påvirket af dette.

Derfor varierer mænds sædkvalitet – nogle gange betydeligt. Så selv når en sædprøve er lavet indenfor anbefalet abstinenstid, vil vurdering af én prøve ikke være tilstrækkeligt til at give en konklusion af din sædkvalitet.

Husk også at bare fordi din sædkvalitet ikke er tilstrækkelig til at blive sæddonor er det ikke ensbetydende med at du ikke kan få børn. Det er nemlig helt normalt at mandens sædkvalitet kan variere, det er bare vigtigt når du er sæddonor at du har et konstant højt niveau – Så nedsat sædkvalitet er ikke ensbetydende med infertilitet, men det kan tage længere tid at gøre en kvinde gravid.

Hvis du er nysgerrig på hvordan det står til med din sædkvalitet, så er du altid velkommen til at komme forbi. Hos os tilbyder vi nemlig gratis sædtest.

Din sædkvalitet varierer

Antioxidanter (bonusinfo)

I kroppen dannes ved mange processer det, der kaldes frie iltradikaler. Det er molekyler, der hos et af de indeholdende atomer har en uparret elektron – en sådan uparret elektron vil ”gå langt” for at finde sig en makker, og i den proces kan iltradikalet gøre skade på både cellemembran og DNA.
De fleste celler i kroppen har ”en værktøjskasse klar og mandskab til at reparere” mindre skader. Det har sædcellerne ikke, så de er ekstra udsatte ift. iltradikaler. Kroppen er dog som bekendt fantastisk, så den har (selvfølgelig) et forsvar klar i form af endogene antioxidanter mod fri iltradikaler. Optimalt set vil niveauet af antioxidanter udligne niveauet af frie iltradikaler. Forskere mener, at ubalancer i dette forhold kan påvirke sædkvaliteten. Derfor forskes der fortsat i, om antioxidanter kan forbedre sædkvaliteten, og i givet fald hvilke.

Undersøgelserne viser:

Enkelte forsøg med indtagelse af antioxidant-rige præparater/juicer har vist positive resultater. Omvendt er forskere forundrede over, at mange antioxidanter tilsyneladende ikke optages gennem tarmvæggen – i hvert fald kan metabolitter heraf ikke genfindes i blodet. Senere forskning tyder på, at nogle antioxidanter indtaget oralt måske ikke virker som den direkte ”første-kæmper” mod de frie iltradikaler, men at disse antioxidanter alligevel opruster kroppens forsvar mod fri iltradikaler ved at stimulere kroppens egen produktion af endogene antioxidanter.
Antioxidanter findes i frugt og grøntsager, og nogle i æg, fisk og mælkeprodukter. Især meget mørke(røde/blå) bær som blåbær, solbær, hyldebær og aronia indeholder mange antioxidanter, ligesom granatæble, galangarod og ingefær er gode kilder til andre typer antioxidanter.

Har du nedsat sædkvalitet eller er den helt i top?

Uanset hvad så sæt den på prøve med en gratis sædtest hos Born eller som sæddonor hos os.

Læs mere om hvem Born er her.