Hvad er fup og hvad er fakta om sæd?

Sæd spiller en afgørende rolle i skabelsen af liv. Trods dets biologiske betydning er sæd ofte omgivet af mystik og en lang række myter, der har cirkuleret i årtier. Vi synes, det er vigtigt at skelne mellem myter og fakta omkring sæd for at fremme forståelsen. Ved at afsløre de misforståelser, der omgiver sæd, kan vi opnå større åbenhed og viden om dette emne og fremme en mere informeret tilgang til reproduktion. I denne artikel har vi derfor samlet ting du måske ikke vidste om sæd. 

Fakta om sæd og sædceller

Sæd består af sædceller og sædvæske. Sædvæsken består primært af vand og proteiner, som gør væsken viskøs, men også enzymer, næringsstof (fruktose) og forskellige mineraler og antioxidanter er til stede. Sædvæsken er pH-neutral, måske en smule basisk for at beskytte sædcellerne mod et surt miljø i kvindens skede. Sædcellerne produceres i testiklerne gennem en proces kaldet spermatogenese. Sædceller, udgør kun en lille del af den samlede sædvæske.

En typisk ejakulation kan indeholde millioner af sædceller, der er utroligt små – Selve cellen, sædcellens hoved, er kun 3×5 mikrometer, og halen er ca. 50 mikrometer, hvilket er mindre end en støvpartikel. Det betyder, at de er usynlige for det blotte øje. De har en unik struktur og hovedet på hver sædcelle bærer den genetiske information (DNA), en midterdel, der giver energi til bevægelse, og en hale, der hjælper dem med at svømme mod ægget under befrugtningen. Modne sædceller svømmer med ca. 3 millimeter i minuttet.

Looking into microscope
Young male

Hvordan kan en sædcelle se ud?

Nogle har to hoveder, nogle to haler, nogle har et mikrohoved, nogle et alt for stort hoved, og nogle har andre skavanker. Faktisk er normalt kun 4-8% af sædcellerne morfologisk (=udseendemæsssigt) “korrekte” eller “normale”. Hvorvidt det altid kun er en morfologisk normal sædcelle, som befrugter ægget, er af gode grunde svært at vide. Men man regner de morfologisk normale sædceller for de bedst egnede.

Sædcellers primære funktion er at befrugte ægget og danne en zygote (et befrugtet æg). Sædcellerne svømmer gennem den kvindelige reproduktive kanal og overlever flere dage, formentlig en uges tid i det rette miljø. Sædceller skal dog på en lang rejse, før det kan befrugte et æg, og de fleste sædceller når aldrig ægget. Heldigvis skal der kun en enkelt sædcelle til at befrugte det. 

Father smilling at the camera

Myter om sæd

Mange myter om sæd er blevet videregivet gennem generationer, hvilket har bidraget til at skabe en aura af mystik omkring sæd. Nogle af de mest almindelige myter inkluderer påstande om, at sæd indeholder noget, der kan helbrede acne, forbedre hudens udseende, eller fungere som en mirakelkur mod forskellige sygdomme. Andre myter hævder, at sæd har særlige ernæringsmæssige fordele. Det er vigtigt at bemærke, at mange af disse påstande ikke har nogen videnskabelig baggrund og skal tages med en sund skepsis.

Udbredelsen af myter om sæd kan have negative konsekvenser. Misinformation kan nemlig føre til fejlagtige opfattelser af reproduktion og seksuel sundhed. Myter om sæd kan også bidrage til stigmatisering og tabuer omkring seksualitet og reproduktion. Dette kan påvirke åbenheden omkring seksuelle spørgsmål og begrænse adgangen til korrekt information og prævention.

Vidste du at...

  • En typisk sædprøve indeholder mellem 15 millioner og 200 millioner sædceller pr. milliliter sæd
  • Selv mænd med fertilitetsproblemer kan producere millioner af sædceller?
  • At et højt antal sædceller ikke nødvendigvis garanterer fertilitet, og et lavt antal betyder ikke automatisk, at der vil være fertilitetsproblemer?

Hos Born undersøger vi donorernes sæd ved at bestemme koncentrationen af sædcellerne og sædcellernes bevægelighed og bevægemønster (motilitet). 

Hvis du er nysgerrig på hvordan det står til med din sædkvalitet, så tilbyder vi hos Born gratis og uforpligtende sædvurderinger i hele landet.

Ifølge WHO’s guidelines vurderes en sædprøve som normal, hvis den indeholder minimum 1.5 ml sæd med minimum 15 millioner sædceller/ml, hvoraf minimum 40% er motile (bevægelige) og minimum 32% er progressivt motile (fremadsvømmende)

sperm donor

Ofte stillede spørgsmål om sæd og sperm

Hvor meget sæd kan en mand producere på en dag?

En mand producerer dagligt mellem 100 og 300 millioner sædceller. Sædcellerne opbevares i cirka to uger i bitestiklerne, hvorefter de enten frigives gennem ejakulation eller nedbrydes af kroppen. Dette sikrer en konstant forsyning af sædceller til reproduktion. Sædcellemodningen tager 72-74 dage i alt, og det er kun i de sidste 10-14 dage, at sædcellen opbevares i bitestiklen.

Hvornår stopper mænds sædproduktion?

Der er ingen fastsat alder for, hvornår mænd stopper med at producere sæd. Nogle mænd kan fortsætte med at producere sæd hele deres liv, men der er en sammenhæng mellem en mands alder og en aftagende sædproduktion. Dette betyder, at nogle ældre mænd kan opleve en reduktion antallet af sædceller og bevægelighed sammenlignet med yngre mænd. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er individuelle forskelle, og ikke alle mænd vil opleve en betydelig ændring i deres sædproduktion med alderen.

Er sæd og sædceller det samme?

Nej, der er forskel mellem sæd og sædceller. Sæden består af en blanding af forskellige komponenter produceret af forskellige kirtler i det reproduktive system. Cirka 90-95% af sædvæsken kommer fra de sædblærer, mens resten produceres af prostata og Cowpers kirtler. Sædvæsken indeholder enzymer, fructose (sukker), vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som er med til at støtte sædcellernes overlevelse og bevægelighed. 

Sædceller, er de egentlige mandlige reproduktive celler, der findes i sæd. De er små, kun omkring 50 mikrometer lange dette er inkl. halen, og har en unik struktur med et hoved, der indeholder den genetiske information (DNA), en midterdel, der giver energi til bevægelse, og en hale, der hjælper dem med at svømme mod ægget under befrugtningen.

Sæd og sædceller er dog altid sammen, men deres mængde varierer betydeligt. Normalt indeholder hver milliliter sæd mellem 20 og 300 millioner sædceller. En gennemsnitlig sædafgang indeholder omkring 1 til 5 milliliter sæd, hvilket betyder at mellem 20 1,5 milliarder sædceller frigives under ejakulationen.

Hvor lang tid tager det at danne sædceller?

Sædceller dannes ikke pludseligt, men er en kontinuerlig proces i den mandlige krop. Hele tiden producerer kroppen nye sædceller. Fra deres dannelse til de bliver modne tager det dog omkring 74 dage. 

Er sperm og sæd det samme?

Nej, “sperm” og “sæd” refererer ikke til det samme, men de er tæt forbundet. “Sperm” refererer til selve de mandlige reproduktive celler, også kendt som “sædceller” eller “spermatozoa”.

“Sæd” refererer til den samlede væske, der frigives under ejakulationen. Den består af en blanding af sædceller, der udgør kun en lille del af væsken, og forskellige væsker og næringsstoffer fra sædblærer, prostata og Cowpers semen.

Er det normalt at sæd kan variere i konsistensen? 

Ja, sæd kan have forskellige konsistens, og det kan variere fra person til person. Sæden kan variere baseret på forskellige faktorer, herunder hydreringsniveauet, kost, alder og generel sundhedstilstand.

At mænd oplever mere viskøs sæd, betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt. Nogle mænd kan nemlig opleve sæd med en mere flydende konsistens, mens andre kan have sæd med en tykkere eller mere geléagtig konsistens. Variationer i sædens konsistens er normale og kan skyldes forskellige faktorer. Tykkere sæd betyder ikke nødvendigvis at ens sædkvalitet er bedre eller dårligere end de mænd der oplever at have en mere viskøs sæd. 

Det er også vigtigt at bemærke, at sædens konsistens kan variere over tid for den samme person, afhængigt af faktorer som stress, hormonelle ændringer og seksuel aktivitet.

Da sædens konsistens kan variere, er det normalt ikke noget at bekymre sig om, medmindre der er drastiske ændringer eller tegn på underliggende sundhedsproblemer. Hvis du oplever problemer, er det altid en god idé at konsultere en læge eller specialist for en grundig vurdering.

Kan man forbedre sin sædkvalitet? 

Der er forskellige ting, der kan påvirke sædkvaliteten såsom rygning, kost, motion, varme osv. Dog er en mands sædkvalitet først og fremmest genetisk bestemt. Vi har lavet en artikel der beskriver, hvad du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at forbedre din sædkvalitet. Den kan du læse her.  

Vi tilbyder også at du kan få en gratis og uforpligtende sædvurdering på en af vores fire lokationer.

Hvor mange gange kan en mand få udløsning om dagen?

Nogle mænd får udløsning en eller to gange om dagen, mens andre måske gør det fire eller fem gange. Det afhænger af deres daglige sædproduktion og mængden, der frigives ved hver ejakulation.

Flere sædceller kan befrugte et æg? 

Nej det er ikke korrekt. Kun én sædcelle kan befrugte ægget. Når sædcellerne kommer i kontakt med ægget, forsøger de at trænge ind i dets ydre lag, også kendt som zona pellucida. 

Efter at en sædcelle er trængt ind i ægget, forhindrer zona pellucida normalt andre sædceller i at trænge ind. Dette kaldes den zona-blokade, der sikrer, at der kun dannes én zygot og undgår dannelse af flere embryoner fra forskellige sædceller. Zygoten kan dele sig og derved danne enæggede tvillinger – men det er stadig kun én sædcelle, som har befrugtet ægget. Ved tveæggede er to æg blevet frigivet ved ægløsning og begge er blevet befrugtet af hver sin sædcelle

Hvad betyder et stort antal uregelmæssigt formede sædceller for sædkvaliteten?

Et stort antal uregelmæssigt formede sædceller betegnes som “abnorme” eller “at have abnorm morfologi.” Sædcellers form og struktur er vigtig for deres evne til at bevæge sig effektivt og befrugte ægget. Når sædcellerne har en unormal eller uregelmæssig form, kan det have indflydelse på deres evne til at nå og trænge ind i ægget. 

Hvis en stor andel af sædcellerne har uregelmæssige former, kan det have en negativ indvirkning på fertiliteten og reducere chancerne for en vellykket befrugtning hos ens kvindelige partner. De uregelmæssige former kan omfatte sædceller med hale- eller hovedanomalier eller en kombination af forskellige unormale træk.

Vil du være sæddonor hos Born?

Så book en tid og bliv sæddonor i dag!